April Arpil din dumma sill!

Att luras på första april är en gammal tradition i Europa som går tillbaka till åtminstone medeltiden. I Sverige finns uppteckningar om att man har ”narrat april” sedan 1600-talet. Själva ”narrandet” tycks ha med vårens ankomst att göra, och liknande traditioner kan kopplas till olika vårfester och vårkarnevaler runt om i Europa. I vissa delar av Sverige luras man istället på första maj med ramsan ”maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne!”
 
I Frankrike kallas den som blir lurad för poisson d’avril, det vill säga aprilfisk. Där fäster man även pappersfiskar på den lurades rygg. Även i Sverige fäste man förr ofta lappar på den lurades rygg på första april, liksom på påsk; då ofta lappar i form av en raka, en kvast eller en hel påskkärring. Förr i tiden var det även vanligt att skicka ut ”aprilbrev” med tokiga eller felaktiga meddelanden. År 1742 skickades det ut ett aprilbrev i Västergötland som meddelade att söndagens gudstjänst skulle börja tidigare än vanligt. Det var en samling snopna västgötar som stod utanför kyrkan i gryningen och insåg att de blivit narrade det året!
 
I Sverige är den vanligaste ramsan när man lurat någon på första april: ”april, april din dumma sill – jag kan lura dig vart jag vill” men det finns många lokala varianter. Enligt en uppteckning från år 1886 sa man i Skåne: ”April, april, din gamla fil!”.