Gustav Adolfdagen

 

Idag, den 6 november, firas Gustav Adolfsdagen till minne av Gustav II Adolfs dödsdag då han stupade i Lützen 1632. Gustav II Adolf var den kung som grundade både Göteborg och det svenska stormaktsväldet. År 1633, året efter sin dödsdag, hedrades han av Sveriges riksdag med namnet Gustav Adolf den store, och han har även kallats för Lejonet från Norden. Dagen är allmän flaggdag i både Sverige och Finland.

Gustav Adolfsdagen är en ganska modern temadag, den började firas i Sverige först på 1800-talet, då man gärna lyfte fram Sveriges stormaktstid och de fornstora dagar som flytt.

 För att uppmärksamma dagen säljer många caféer och bagerier en Gustav Adolfsbakelse. Gustav Adolfsbakelsen kan se lite olika ut, men den är ofta fyrkantig och prydd av kungens medaljong i choklad eller marsipan. Bakelsen lanserades första gången 1854 i Göteborg i samband med avtäckandet av Gustav II Adolfs staty på Gustav Adolfs torg. Statyn är i dag Göteborgs äldsta offentliga konstverk och föreställer Gustav II Adolf i brons som med höger hand pekar mot torget samtidigt som han sägs säga ”Här ska staden ligga”.  I samband med den högtidliga avtäckningen 1854 sjöng man bland annat:

En bön må vi begära:

Du ärliga Göta blod,

Bevara din heder och ära,

Behåll ditt friska mod.

Utvälj den sköna kronan,

Som är ett hederligt namn,

Ärft af de gamla fäder:

Dess rykte oss ännu gläder;

Det klingar i alla land.

 

I Finland kallas dagen för Svenska dagen och instiftades av Svenska folkpartiet 1908. I en tidningsartikel 1908 sa Svenska folkpartiets grundare, Axel Lille, såhär om dagen:

”Gustaf II Adolf är vår historias största minne, väl värt att bliva den medelpunkt, kring vilken Finlands svenska befolkning skrider till samling på en dag, då denna ur sina hävder vill hämta nytt mod och nya krafter i striden för sin rätt att vara sig själv, att bevara sin nationalitet”.

År 2003 anordnades en tävling av Livrustkammarens Vänner och Gastronomiska Akademins Vänförening för att förnya Gustav Adolfsbakelsen. Tävlingen utlystes i radioprogrammet ”Meny” och vinnarbidraget blev en bakelse med smak av fläder och svarta vinbär, täckt av ett rött hallonlager. Kombinationen slog dock aldrig igenom. Men traditionen att äta en Gustav Adolfsbakelse i någon form lever vidare och en bakelse med Gustav II Adolfs medaljong kan nog köpas på vartenda konditori och café denna dag.