Brittsommar

Brittsommar

Kärt barn har många namn. Och vad älskar väl vi väl mer än en varm och solig höst? Brittsommar känner du säkert till, nämligen de varma och somriga dagar som ibland infaller på hösten, speciellt kring den 7 oktober. Den 7 oktober har nämligen Birgitta och Britta namnsdag och enligt den folkliga traditionen firades heliga Birgittas helgonförklaring den dagen med brittmässa. Dagen kallas i folkmun för ”Brittadagen”.

Heliga Birgitta. bild: Timo Lehtinen

Den heliga Birgitta levde på 1300-talet och var bland annat grundare till Birgittinorden i Vadstena. Hon är Sveriges enda helgon som blivit kanoniserad.

Enligt legenden ansåg Heliga Birgitta att Norden var alldeles för kallt, och bad därför till Gud att skänka oss några varmare dagar. Herren besvarade självklart bönen, och därefter fick vi brittsommar i Norden. Uttrycket brittsommar finns bara i Sverige, i andra nordiska länder förknippas varma höstdagar med helt andra helgon.

I bondesamhället var Birgittadagen och brittsommaren en viktig tidpunkt på året. Ullen skulle börja kardas, och potatisen skulle tas upp ur jorden. I Dalsland sa man att björnen passade på att torka mossan till sitt ide när det var brittsommar.

Brittsommar har som sagt flera namn runt om i Sverige. Brittmässesommar, fattigmanssommar, indiansommar och grävlingssommar är några namn. Kanske känner du till något lokalt namn på de varma höstdagarna som enligt folktron infaller kring den 7 oktober?