Vårt språk och vår kultur skapar unikt vacker sång som berikar världen

Såhär i jultider är det många svenskar som besöker kyrkan och lyssnar till körer som framför julmusik av olika slag. Men visste du att svenska körer har en alldeles särskild klang som är berömd och beundrad över hela världen?

I en ny doktorsavhandling skriven vid den finska Sibeliusakademien ger musikforskaren David Lundblad svar på vad det är som skapar den världsunika svenska körsången med sina vackra övertoner. Avhandlingen har bland annat uppmärksammats av SR Vetenskapsradion.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx… )

Hemligheten bakom den svenska klangen är en kombination av hur vokaler uttalas i vårt svenska språk och hur de formas i munnen tillsammans med vårt starka kulturella drag med att inte ta plats på andras bekostnad. Det sistnämnda gör att just svenska körer fungerar som en mer fulländad och harmonisk enhet eftersom ingen försöker överrösta eller glänsa på bekostnad av helheten.

Även insatserna och tonaliteten hos framstående svenska tonsättare, framförallt de nationalromantiska kompositörerna Hugo Alvén och Wilhelm Stenhammar, lyfts fram som en bidragande förklaring till det svenska kör-undret.

Visst är det något väldigt vackert med att vårt svenska språk, vår svenska mentalitet och känsla för gemenskap, i kombination med historiska insatser av enskilda svenskar, tillsammans skapar en unik skönhet och harmoni som berikar världen?