Pumplyktans föregångare i Sverige

Att göra lyktor av pumpor är en modern, amerikansk sed i Sverige. Att göra kusliga lyktor av rovor och betor är dock en svensk tradition sedan åtminstone 300 år tillbaka.

Nedan följer ett par folkliga uppteckningar som samlats in av Institutet för språk och folkminnen:

”Man samlade ihop sockerbetor eller foderbetor som hästskjutsarna tappade på vägen. Sedan gröptes betan ur så att det blev hål för ögon, näsa och mun. Ansiktet skulle se hemskt ut. Ett stearinljus placerades inuti och på kvällen gick man ut (om man fick) och skrämde folk. Tidpunkten var på hösten och vintern under betsäsongen och jag kommer ihåg det från 1945-1947” (Smygehamn, Skåne).

”Under mörka höstkvällar var det alltid sed att stjäla rovor. Vi brukade lägga oss bakom en lada och äta oss mätta, sedan holkade vi ur en stor rova och satte ljus inuti den. Rovan fästes sedan på en stör. Vi väntade sedan bakom en häck eller en stuguknut, och när det kom någon smög vi fram gubben. Ofta satte vi rovgubben framför ett fönster för att skrämma någon som bodde ensam. Allra roligast var det om någon kom ut och var arg och sprang efter oss” (Gagnef, Dalarna, 1900-talets mitt).