Ett besök på midsommarfirande i Ramnaparken, Borås

En av våra medlemmar besökte i Ramnaparken i Borås på midsommar. I en insändare Idag berättar hon om hennes upplevelse. Du kan läsa insändaren i sin helhet här nedan.

”Nyligen löste jag ett medlemskap i den konservativa kulturföreningen Gimle. Inte för att jag riktigt förstod behovet av en konservativ kulturförening, utan endast för att jag ville stödja en förening som arbetar för svensk kultur och tradition. Efter den här midsommaraftonen förstår jag dock tyvärr även behovet.

Aldrig någonsin tidigare har jag känt mig så berövad på min svenska kultur och tradition som den här midsommaraftonen. En dag som av många anses vara den mest svenska dagen utav alla årets dagar. En dag som mina utländska kontakter och vänner brukar tycka är väldigt intressant att se bilder från och höra om, då den anses vara väldigt exotisk.

Till exempel kan man ha en kurs i en enklare gammeldans, så att både barn och vuxna kan delta oavsett nationalitet.”
Vad var det då som fick mig att känna så, den mest svenska utav alla dagar? Jo, så enkelt som att jag var helt oförberedd på att programmet för midsommarfirandet vid Borås kulturhistoriska museum i Ramnaparken såg annorlunda ut i år än tidigare år. Att vår medhavda midsommarmat intogs till tonerna av arabisk musik istället för svenska visor. Den programpunkten på ungefär en timme var det som fick mig att känna mig både ledsen, upprörd och berövad på min svenska kultur och tradition.

Jag förstår att hembygdsföreningen som hade bjudit in syriska kulturföreningen att uppträda bara ville väl, men jag tycker att det var fel tid och fel plats.

Då det är många olika nationaliteter som besöker midsommarfirandet i Ramnaparken, föreslår jag att man till nästa år istället utnyttjar tiden till att lära ut och visa mer om vår svenska kultur och tradition. Till exempel kan man ha en kurs i en enklare gammeldans, så att både barn och vuxna kan delta oavsett nationalitet.

Jenny Heiman, nybliven medlem i kulturföreningen Gimle”

Håller du med om att svenska högtider bäst firas med svenska traditioner och seder, och vill lära dig mer samt träffa likasinnade? Gå med i Gimle och gör en viktig insats för Sverige och dess kulturarv! gimlekultur.se/medlem